Headerafbeelding

Tips en Trucs

Opstartprogramma's in- of uitschakelen (Windows 8)

Samen met Windows starten er nog een aantal programma's mee op. Sommigen zijn nuttig, anderen zijn dat veel minder. Onder het motto 'less is more', deze tip.

Als je Windows 8 al een tijdje gebruikt, heb je ongetwijfeld al een heleboel software geïnstalleerd. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar als je tijdens de installatie niet alert bent, kan het gebeuren dat er een aantal programma's zijn die samen met Windows 8 opstarten, terwijl dat eigenlijk niet echt nodig is. Overbodige opstartprogramma's uitschakelen kan de opstartsnelheid positief beïnvloeden. Omgekeerd kan en mag natuurlijk ook. Software van waar je vrijwel zeker bent dat je het gaat gebruiken als je de computer aan zet, kun je inschakelen. Hoe je dat doet met Windows 8, lees je in deze tip.

Opstartprogramma's in- of uitschakelen (Windows 8)

Om programma's die mee opstarten met Windows8 in- of uit te schakelen, doe je het volgende:

  • Schakel naar de desktopomgeving en klik met rechts ergens op een lege plaats in de taakbalk. In het menu dat verschijnt kies je voor Taakbeheer.

  • Van zodra taakbeheer opent, selecteer je het tabblad Opstarten.

  • Hier vind je een lijst van software die samen met Windows opstart en welke invloed ze hebben op het opstarten (veel, weinig, normaal).

  • Door met rechts op een programma te klikken, kun je ze in- of uitschakelen naargelang je voorkeur (zie schermafdruk).

  • Programma's die je zelden gebruikt en toch veel invloed hebben op het opstarten, schakelt je bij voorkeur uit.

Terug naar overzicht