Headerafbeelding

Tips en Trucs

Werken op afstand

Ideaal in, maar zeker ook buiten de vakantie! 

Soms kan het handig zijn om uw laptop op afstand te bedienen. Bijvoorbeeld wanneer u een bestand wilt raadplegen dat niet in de cloud staat, of vanuit thuis nog even op uw werklaptop moet zijn. Het op afstand besturen van een laptop of computer wordt ook wel remote control genoemd. Dit geeft gebruikers de gelegenheid om acties op hun apparaat uit te voeren zonder dat ze daarvoor het toetsenbord of de muis aan hoeven te raken. We leggen u graag uit hoe u remote control uit kunt voeren op uw eigen laptop.

Wat we hier remote control noemen, is ook bekend onder de naam remote desktop. Dat laatste geeft goed aan wat ermee mogelijk is; op afstand toegang krijgen tot het bureaublad en dus de functionaliteit van een computer die ver weg staat of in ieder geval niet binnen bereik is.

Externe toegang toestaan

In Windows 8.1 Pro en Enterprise is de functie om op afstand toegang te krijgen tot een andere computer standaard geïntegreerd. In de standaarduitvoering van Windows 8 en 8.1 niet. Het heet 'Externe toegang toestaan' en u komt er, door in het Startscherm te zoeken naar het Configuratiescherm. Dit doet u door die term in te tikken terwijl u zich in het Startscherm bevindt. U gaat vervolgens naar 'Systeem en beveiliging', mits uw Configuratiescherm is ingedeeld op Categorie.

In het volgende scherm kunt u 'Externe toegang toestaan' aanklikken.

In de volgende schermen kunt u aangeven welke computers toegang krijgen tot uw computer. Hiervoor heeft u de volledige naam van de computer nodig die de verbinding op mag zetten. Die kunt u op die computer vinden als u in 'Systeem en beveiliging' op 'Systeem' klikt. Zorg er ten slotte voor dat u de computer zo instelt dat hij nooit in de sluimerstand gaat. Het is niet mogelijk om verbinding te maken met een computer die in de sluimerstand of uit staat.

Verbinding opzetten

Als u op de computer, die u extern wilt kunnen benaderen, hebt ingesteld dat u daar vanaf een andere computer bij kunt, kunt u op die computer een verbinding op gaan zetten. Ga hiervoor naar het Startscherm en begin 'extern bureaublad' in te typen. Na enkele letters ziet u 'Verbinding met extern bureaublad' staan. Selecteer die toepassing. Het enige wat u nu moet doen om een verbinding op te zetten met het externe bureaublad is de volledige computernaam van de computer invoeren die u wilt bedienen.

Verbinding met werkcomputer

Bovenstaande werkt prima binnen hetzelfde netwerk. Wilt u verbinding maken met een computer op het werk, dan ligt het aan uw werkgever of dat mogelijk is en welke methode hiervoor gebruikt wordt.

Terug naar overzicht