logo

Wat is nou eigenlijk ransomware?

De laatste tijd is er veel te doen rondom zogenoemde ransomware. In deze reeks artikelen gaan we wat dieper in op deze materie. Om te beginnen is het goed om te weten wat ransomware precies is.

Ransomware is een verzamelnaam voor malafide software met het doel gegevens van gebruikers te gijzelen. Dit gebeurt meestal door een computer of netwerk te infecteren en de aanwezige gegevens te versleutelen. Vervolgens wordt er losgeld gevraagd om de gegevens weer terug te krijgen. Jammer genoeg betekent het betalen van het losgeld niet per definitie dat een gebruiker zijn data terugkrijgt.

Deze kwaadaardige software kan op verschillende manieren op een systeem terechtkomen. De meest voorkomende manier is als bijlage of link in een e-mail bericht. Een gebruiker opent vervolgens onbewust het virus. Zo kan de ransomware om de instellingen van een eventuele firewall en/of antivirus heen werken.

De NotPetya en Wannacry aanvallen die onlangs veel in het nieuws zijn geweest werken volgens een heel andere methode. Deze aanvallen hebben hun vele slachtoffers in korte tijd kunnen maken door in te springen op beveiligingslekken in administratiesoftware en Windows. Omdat veel gebruikers en systemen dit lek nog niet gedicht hadden was het voor deze virussen heel makkelijk om de beveiliging te omzeilen.

Wil je alvast weten wat je tegen deze en andere dreigingen kunt doen om jouw bedrijf veilig te houden? Neem contact met ons op!

Terug naar overzicht

Kennismaken? Vul dan hier je gegevens in!

Bedrijfsnaam
Qwezz